CSR
Hvad betyder det?
CSR er en forkortelse for “Corporate Social Responsibility” som på dansk kan oversættes til “Virksomhedens Samfundsansvar”. CSR er en virksomheds arbejde imod sociale, miljømæssige og etiske udfordringer. Danske virksomheder er underlagt en politik fra EU, som fastlægger nogle krav til virksomhedernes arbejde for at give værdi til samfundet. En del af formålet med CSR er, at sikre at danske virksomheder der f.eks. har fabrikker i lande hvor den lokale lovgivning ikke lever op til anerkendte CSR-principper, påtager sig et ansvar for deres rolle i det samfund. Virksomheder skal altså give noget værdi tilbage til de samfund hvor de driver erhverv. Det kan både være i form af at gøre en indsats for at forbedre medarbejderforhold, arbejdsmiljø eller at være klimabevidst i sin produktion. Eller det kan være en mere integreret del af virksomhedens virke, f.eks. ved at udvikle produkter der kan forbedre sociale eller miljømæssige forhold i verden.
Arbejdsgiver
En arbejdsgiver er den person eller virksomhed som tildeler dig dit arbejde, har ansvaret for at du får udbetalt din løn, og som bestemmer dine arbejdsopgaver. Arbejdsgiveren er den som udbyder de jobs som du ansøger som jobsøgende. Det vil oftest være en virksomhed eller anden form for organisation. Det er altid en god idé at undersøge arbejdsgiveren online før du sender en ansøgning. De fleste arbejdsgivere nu til dags har en hjemmeside, og her kan man som regel finde en “Om os” eller “About us” side, hvor du kan læse om deres identitet. I nogle tilfælde kan det også være brugbart i din ansøgning at du kender til arbejdsgiveren. F.eks. kunne en arbejdsgiver skrive på deres hjemmeside at de vægter selvstændighed højt hos deres ansatte. I så fald ville det være en god mulighed for at lægge vægt på det i din ansøgning, hvis det er en kompetence du føler at du har.
Se definitionenArbejdsforhold
Arbejdsforhold er en samlet betegnelse for de vilkår du som ansat har på en arbejdsplads. Det er alt fra arbejdsmiljø, til arbejdstid, til aflønning. Ved gode arbejdsforhold er du sikret en god og fair løn, ansvarsområderne er organiseret og uddelt på en måde hvor alle er tilfredse, omgivelserne er behagelige og ikke skadelige for dig, arbejdstiden er rimelig, og der er en god balance i magtforholdet mellem arbejdsgiveren og de ansatte. Hvis arbejdsforholdene ikke lever op til ens forventninger, skal man først tage en snak med arbejdsgiveren omkring det, men hvis det ikke løser problemet, er det her at din fagforening står til rådighed.
Se definitionen