Videoansøgning
Hvad betyder det?
En videoansøgning er en meget kort video, hvor du introducerer dig selv og din professionelle profil, som supplement til dit cv og en skriftlig ansøgning. Formålet med en videoansøgning er at arbejdsgiveren hurtigt kan få et indtryk af hvem du er som person, og få sat ansigt på, på en måde som et billede ikke kan. Sørg for at hold det kort, dvs. allerhelst under ét minut, og gør indholdet så konkret som muligt. Sæt et personligt fokus i videoen, altså fortæl hvem du er og hvad din motivation er for at søge stillingen. Fremhæv et par personlige og faglige kompetencer, og hvorfor at de giver mening for arbejdsgiveren. Afslut med at foreslå videre kontakt. Udover indholdet, så er det vigtigt at videoen er af god kvalitet. Optag videoen et stille sted, og sørg for at der er godt lys, så man kan se dit ansigt. Tænk allerhelst over hvilken baggrund der er, og vælg en påklædningen du finder passende og er komfortabel i. Og husk at tal tydeligt og i et tempo der ikke virker forhastet. Brug gerne noget tid på at redigere din video; der findes flere gratis muligheder for det, bare søg på nettet!
Motiveret ansøgning
En motiveret ansøgning er en ansøgning, hvor du fortæller, hvorfor netop DU skal have jobbet eller pladsen på uddannelsen, samt hvorfor du finder det interessant. En motiveret ansøgning handler derfor om, at du fortæller virksomheden eller uddannelsen, hvorfor de har brug for dig, og hvorfor du passer ind, samtidig med at du fortæller de, hvorfor stillingen eller uddannelsen har værdi for dig. En motiveret ansøgning er, som du måske har bemærket, ikke kun noget, som du skriver til en virksomhed, når de har slået en stilling op, som vækker din interesse. En motiveret ansøgning er også noget, som flere uddannelser kræver, når du søger ind på den med kvote 2. Dette gælder særligt professionsuddannelser. Et eksempel kunne være pædagog-uddannelsen. Selvom en motiveret ansøgning bliver brugt både inden for jobsøgning og uddannelse, er det praktisk talt de samme ting, som du skal lægge vægt på. Hvilke ting det helt præcis drejer sig om, kan du læse mere om i de følgende afsnit.
Se definitionenUopfordret ansøgning
Har en virksomhed ikke et specifikt jobopslag, men du har interesse i at arbejde for dem, så kan du sende en uopfordret ansøgning. Helt konkret er en uopfordret ansøgning lige netop en ansøgning, som ikke er møntet på en jobannonce. Det kan måske virke nervepirrende eller totalt umulige at få noget ud af, men det er bestemt ikke tilfældet. Er der udfordringer ved at søge uopfordret? Ja, uden tvivl. Du skal nemlig ramme et behov som virksomheden måske endnu ikke føler, eller illustrere det for dem, og derefter blive fundet egnet til at opfylde det behov. Fordelene er til gengæld at du viser at du er engageret og allerede vil være i virksomhedens arkiv og tanker, skulle et pludseligt behov opstå. Endnu en fordel er, at du selv kan vælge de, for dig, mest interessante virksomheder, og give ansøgningen din helt egen vinkel. Da der ikke er noget udgangspunkt for ansøgningen, så er det op til dig hvor du lægger fokus. Vigtigst af alt er det, at du viser og forklarer din motivation for netop denne virksomhed. Nogle virksomheder giver mulighed for uopfordrede ansøgninger på deres hjemmeside, hvilket ofte er tilknyttet noget kontaktinformation. Er der ikke det tilgængeligt, så må man grave lidt ned, og finde en mail på en i firmaet som ville give mening at skrive til. Det kan både være en længere ansøgning, men også bare en kort besked med et vedhæftet CV. I nogle tilfælde kan det også fungere godt at bede om en snak over telefonen, eller at møde op og aflevere sit CV fysisk. Uagtet, så kan det aldrig skade at vise motivation ved at sende en uopfordret ansøgning.
Se definitionenJobsøgningsstrategi
Når du er ledig og søger job, så er det utroligt vigtigt at være struktureret, motiveret og have en overordnet strategi for hvordan man tilgår jobsøgningen. Det handler nemlig ikke bare om, at man skal finde et job. Det handler om at man skal finde det rigtige job, og det har man lige præcis tid til at finde ud af, hvad er, når man er ledig. Det kan både være hårdt at være jobsøgende, da man vil opleve afslag og nederlag, og det kan være svært at finde motivation. En måde hvorpå at man bedst muligt tackler den udfordring det er at søge arbejde, er ved at lægge en plan. Se det som et arbejde, hvor du har tidspunkter på dagen hvor du søger, og sætter deadlines og krav til din søgning, f.eks. hvor mange jobsamtaler du vil komme til på en måned. Derudover er det en god idé at starte ud med at brainstorme på dine drømmejobs, kortlægge dine faglige og personlige kompetencer, samt skrive ned hvilke værdier du vægter højt når du skal vælge en arbejdsplads. På den måde kan du find en balance mellem hvad du drømmer om og hvad der er realistisk, og på den måde være klar over hvad du søger. Husk at hold øje med hvad din fagforening og a-kasse tilbyder af hjælp, for der vil ofte være ressourcer, events, workshops m.m. fokuseret på netop at skabe din egen jobsøgningsstrategi.
Se definitionen